Hvor lenge varer et skifertak?

By
2 Minutes Read

Lurer du på levetiden til et skifertak? Ønsker du å vite mer om vedlikehold av skifertak? Her får du en kort innføring i de vanligste typer tak i Norge, normal levetid på et skifertak, og enkle tips til vedlikehold av skifertak som de fleste hus-, hytte- og gårdeiere kan gjøre selv.

 

Hvor lenge varer et skifertak?

Skifertak har svært lang levetid, normalt i mange tiår og i flere tilfeller langt mer enn hundre år. Varigheten er avhengig av blant annet kvaliteten på skifersteinen, kvalitet og utførelse (montering) av undertaket, klima og vedlikehold.

Skiferstein er et svært holdbar byggemateriale som tåler røft vær og kraftig vind veldig godt. Takskifer av god kvalitet vil ikke slites ned, ruste, råtne, forvitre eller påvirkes av sollys på samme måte som for eksempel tre eller metall. Skifer er også motstandsdyktig mot fuktighet, noe som gjør det til et ideelt materiale for tak på steder med mye nedbør.

Det svakeste punktet på et skifertak er undertaket, altså dekket som steinen ligger på - spesielt kvaliteten på treverket (lekter og rekter), vind- og fuktsperre (takpapp), eventuelle beslag, og spikeren som er brukt til å feste steinen.

 

Hvilke typer takmaterialer er vanlig i Norge?

På bygninger i Norge brukes vanligvis 4-5 hovedtyper takmaterialer,  på alt fra små til store bygninger, som hytter, hus, bygårder, blokker, forretningsgårder, offentlige bygg og industribygg:

  • Skifer: Naturlige steinheller
  • Takstein: Produsert stein, som betongstein eller teglstein
  • Plater: Vanligvis laget av metall, som stål eller aluminium
  • Papp: Laget av forskjellige materialer som asfalt og glassfilt
  • Torv: Hentet fra naturen

Dette er bare de vanligste typene, og det finnes nærmest utallige varianter blant hver av disse. Selv om skifertak har lengre levetid og krever mindre vedlikehold enn de fleste andre materialer, så er det viktig å vite at levetiden til også skifertak vil forlenges av godt vedlikehold og reparasjoner når det skulle være nødvendig.

 

Les også: Takskifer: Brukt eller ny skiferstein - hva er best?

 

Vedlikehold av skifertak

Her er noen enkle tips til vedlikehold av skifertak:

  1. Rengjøring: Skifertak kan bli dekket av mose, alger eller andre typer belegg over tid, spesielt på steder som er utsatt for skygge og fuktighet. Bruk for eksempel en høytrykksvasker eller skrap vekk belegg forsiktig med en stiv kost.
  2. Sprekker og skader: Skifer kan sprekke eller knekke, spesielt hvis steinen blir utsatt for store temperaturforskjeller. Sjekk taket regelmessig for skader.
  3. Utbedring av skader: Hvis du oppdager sprekker eller skader på skifertaket, bør du reparere dem så snart som mulig.  Erstatt skadd stein med ny, eller reparer sprekker med skiferlim.
  4. Kontroller renner, nedløp og tetthet: Sjekk jevnlig at takrenner og nedløp er rene og fungerer som de skal, og at det ikke er tegn til fuktighet i takkonstruksjonen (undertaket).

Slik kan du forlenge levetiden til skifertaket ditt og ha glede over et vakkert, slitesterkt og miljøvennlig tak i flere generasjoner.

 

Kontakt NorSkifer om du ønsker å vite mer

 

Picture of Øyvind Jacobsen

Øyvind Jacobsen

Daglig leder i NorSkifer, som siden starten har over 30 års erfaring fra handel med brukt og ny skifer, til private og proffkunder over hele Norge.

Author