Takskifer: Brukt eller ny skiferstein - hva er best?

By
4 Minutes Read

Skifertak er vanlig på bygg i Norge, sammen med andre byggematerialer som takstein (av betong eller tegl), plater, papp eller torv. Om du vurderer skiferstein til taket ditt, er et vanlig dilemma er om du skal kjøpe ny eller brukt skiferstein. Det er ulike fordeler ved begge valg, så hva bør du legge vekt på før du bestiller?

I denne artikkelen får du en guide som veileder deg til å velge riktig mellom brukt og ny takskifer.

 

Hva lønner seg, å kjøpe brukt eller ny takskifer?

Dette spørsmålet er vanlig når det gjelder skifertak, og de skjønner vi godt. Skifer er ganske kostbart. Samtidig kan levetiden være veldig lang. Derfor er dette blant de viktigste valgene du gjør - enten det er å bygge nytt eller rehabilitere et hus, naust, en hytte, låve, bygård eller annen større bygning.

 

Nysgjerrig på ulike typer takskifer? Klikk her!

 

Her får du seks viktige faktorer vi mener du bør legge vekt på, i valget mellom brukt eller ny skiferstein. I tilfeldig rekkefølge:

  • Pris
  • Tilgjengelighet og leveringstid
  • Montering (installasjon)
  • Kvalitet
  • Estetikk
  • Miljø

La oss ta fordelene og ulempene, en for en.

1. Pris

Kvadratmeterprisen på brukt takskifer er som regel rimeligere enn ny skiferstein. Er du heldig kan du få et helt tak på 100-200 kvadratmeter av god kvalitet fra 2-300 til 4-500 kroner per kvadratmeter. Ny stein kan være to og tre ganger dyrere, på papiret.

Men vær obs på at man ikke nødvendigvis får et sannferdig bilde på hva et komplett tak av brukt skifer faktisk vil koste – altså totalprisen.

Brukt skiferstein hentes som regel fra et gammelt tak. Da er det spesielt to ting du må være obs på:

  • Antall kvadratmeter helstein
  • Antall kantstein av hver type

Fra et brukt tak kan man ofte ikke velge hvor mange kvadratmeter helstein man vil ha, og må kjøpe mer stein enn du faktisk trenger. Da blir totalprisen høyere enn kvadratmeter­prisen skulle tilsi.

Videre risikerer man også å betale for skifer som ikke kan brukes. Det kan være fint å ha stein i reserve, men den må også lagres et sted.

Det samme gjelder kantstein, altså spesialstein til møne (topp), gavl (sider) og fot (nederst) på taket. Har det gamle taket nok kantstein av hver type? Eller må du supplere med ny stein for å ha nok til taket ditt?

Det kan godt hende at totalprisen på brukt stein fortsatt er rimeligst, selv når du har tatt høyde for alt dette. Men husk, når du kjøper ny stein, så vil du få nøyaktig riktig mengde stein av alle typer og minimalt svinn.

Kanskje er prisforskjellen vesentlig mindre enn det først kunne virke som?

 

Les også: Hva koster et skifertak?

 

2. Tilgjengelighet og leveringstid

Tilgjengelighet er også et spørsmål. Finnes brukt stein i riktig mengde og kvalitet, akkurat når du trenger det til ditt byggeprosjekt?

Tar du et raskt søk etter brukt takskifer på for eksempel Finn.no, vil du se at det er veldig varierende mengder og kvalitet til salgs fra forhandlere og private. Enkelte aktører selger brukt skifer fra lager, men de tar som regel også best betalt.

De fleste produsenter av ny skiferstein har store lager med leveringsklar stein i de fleste formater og størrelser. Hvis ikke, kan som regel steinen produseres på en til to uker.

Husk å regne inn kostnad på frakt av steinen, fra selger/produsent til din byggeplass eller nærmeste fraktterminal.

Brukt skifer vs. ny skiferstein - hva er best?

 

3. Montering (installasjon)

Det er som regel enklere å legge skifertak med ny stein. På et helt tak kan dette utgjøre ganske mange arbeidstimer, som du må ta inn i det totale regnestykket.

Dette fordi at ny skiferstein vanligvis har jevnere overflater og struktur. Dette sørger for at monteringsarbeidet blir mer forutsigbart og enklere.

Brukte skifersteiner kan variere betydelig i størrelse, form og tilstand, som kan føre til utfordringer med å oppnå et jevnt og symmetrisk resultat.

 

4. Kvalitet

Som nevnt i forrige avsnitt har ny skiferstein jevnere struktur. I tillegg har ny stein mindre sannsynlighet for skjulte skader og sprekker, og dermed sannsynligvis vesentlig lengre levetid.

Brukt skiferstein kan variere betydelig i kvalitet. Det kan bør være spesielt obs på er:

  • Alder og overflate, er steinen nokså ny (noen tiår) eller hundre år, eller mer? Er overflaten og kantene på alle steinene rene, jevne og fine? Eller er de begrodd, ujevne og flakete?
  • Opprinnelse, altså hvilket steinbrudd. Er den fra et mindre lokalt steinbrudd uten dokumentasjon og historikk på kvalitet? Eller fra ett av de store, kjente bruddene?
  • Hakket, altså sporet i steinen hvor skiferspikeren skal slås inn. På brukt stein kan hakket være betydelig slitt, på grunn av naturlig bevegelse av vær og vind. Slitt hakk kan forkorte takets levetid og øke vedlikeholdet vesentlig

Kvaliteten på brukt stein kan variere betydelig mer enn på ny stein, og dermed levetiden for hver enkelt stein og taket totalt sett.

 

5. Estetikk

Hva som er pent, er mest av alt en smakssak. Brukt skiferstein har ofte en rustikk sjarm og unik karakter, formet av tidligere bruk. På veldig gamle og historiske bygninger, særlig i landlige miljøer, kan brukt stein gi en mer autentisk og historisk følelse.

Nye skifersteiner har på sin side en jevnere og ensartet overflate. Ny takskifer vil som regel passe godt på klassiske bygg fra sent 1800- og hele 1900-tallet, inkludert funkisbygg.

På nyere hus vil de fleste si at ny stein nesten er det beste valget, sammenlignet med brukt stein. Ny takskifer gir en mer polert og raffinert estetikk som passer godt i moderne design.

 

6. Miljø

Skifer er naturstein som ikke er produsert på noen måte, kun tatt ut fra fjellet i blokker og flak ved sprengning. Største utslippskilde for skifer er selve transporten, fra produsent til byggeplass.

Derfor har norsk skiferstein et relativt lavt miljø- og klimaavtrykk. Skifer fra utlandet, blant annet Kina, og materialer som betong, plater, papp og torv har et helt annet miljø- og klimaregnskap – uansett produksjonssted. Jo lengre unna, jo større forskjell.

Om brukt eller ny skifer kommer best ut på klima og miljø? Stein utvinnes bare en gang fra fjellet uansett. Den lille forskjellen ligger i transport, og kommer helt an på hvor i landet du får din brukte eller nye takskifer fra.

 

Oppsummering

Nå har du en oversikt over hvilke faktorer du bør vurdere når du står mellom valget av ny eller brukt skiferstein. Vi mener det viktigste å tenke på er pris, tilgjengelighet og leveringstid, montering, kvalitet, estetikk og miljø.

Alle faktorene må ses i lys av prosjektet og dine preferanser. Håper at du nå har blitt klokere på forskjellene på brukt og ny skifer til tak.

 

Har du noen spørsmål? Still de her så kommer vi med svar!

Picture of Øyvind Jacobsen

Øyvind Jacobsen

Daglig leder i NorSkifer, som siden starten har over 30 års erfaring fra handel med brukt og ny skifer, til private og proffkunder over hele Norge.

Author