Skifer eller betongstein til ditt tak? En sammenligning av fordeler og ulemper

By
3 Minutes Read

Skiferstein har vært brukt som takmateriale i århundrer og er kjent for sin naturlige skjønnhet og holdbarhet. Men gjør det det automatisk til det beste valget? Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper før man velger skiferstein som takmateriale. Som et naturlig materiale, kan fordeler og ulemper også overlappe hverandre, litt etter ditt bruksområde og region.

Denne artikkelen ser vi på fordeler og ulempene ved å bruke skiferstein sammenlignet med vanlig takstein av betong.

 

Nysgjerrig på ulike typer takskifer? Klikk her!

 

Estetikk

Skiferstein utvinnes fra utvalgte steinbrudd. Norge har god forekomst av kvalitetsskifer, som gjør det tilgjengelig for de fleste, men er ikke like lett å forholde seg til som fabrikkprodusert takstein.

Skiferstein har en unik naturlig tekstur og farge som gir taket et tidløst og elegant utseende. Det finnes en rekke forskjellige skifersteinvarianter, hver med sine farger og mønstre, slik at du kan velge den som passer best til ditt estetiske preferanser og bygningens arkitektur.

Dette er kan også være en ulempe for noen. Om du ønsker et minimalistisk rent utrykk, med kun noen få organiske elementer, kan det gi flotte kontraster. Det kan derimot være en utfordring å finne større mengder identisk stein for en totalløsning. Det kan fort bli dyrt om du må hente stein fra mange forskjellige leverandører i håp om å kunne dekke større flater.

Her kan du se et eksempel på tak av dråpeskifer (bilde venstre) og betongtak (bilde høyre).

 

Holdbarhet og levetid

Skiferstein er svært motstandsdyktig mot påvirkning av vær, UV-stråling og temperaturendringer, noe som betyr at det krever minimalt med vedlikehold over tid. Skiferstein har en imponerende levetid på 100 år eller mer, noe som gjør det til et kostnadseffektivt alternativ på lang sikt.

Skiferstein er en naturstein og har derfor en uregelmessige indre strukturer. Den kan derfor være sårbar for sprekkdannelse og flisering over tid, spesielt hvis det blir utsatt for is- og tineprosesser og/eller tung belastning. Derfor bør man i områder med store temperatursvingninger vurdere dette nøye.

Skiferstein er også generelt dyrere enn mange andre takmaterialer, både når det gjelder innkjøpspris og installasjonskostnader. Sett over tid derimot, snur regnskapet seg på grunn av den lange levetiden. Vanlig takstein f,eks. har en levetid på 40-50 år, 25-50% mindre enn Skiferstein.

 

Les mer: Takskifer: Brukt eller ny skiferstein - hva er best?

 

Tilgjengelighet

Tilgjengeligheten av skiferstein kan variere avhengig av geografisk beliggenhet, noe som kan påvirke tilgjengeligheten, kvaliteten og kostnadene. Den er derimot enkel å transportere i seg selv. Om pakket riktig kan du regne med å få stenen hel og fin hjem, men du må ta forbehold om lengre transport, og da høyere kostnader. En lokal byggevarehandel har sjelden større mengder skifer på lager. Det har de som oftest for vanlig takstein.

 

Miljøvennlighet

Skiferstein er utvunnet fra naturlige skiferbergarter, og produksjonsprosessen innebærer minimal miljøpåvirkning. Sett imot takstein i betong og CO2 som produseres av det, er skifer mer miljøvennlig. Utvinningsprosessen er mekanisk og krever ikke bruk av kjemikalier eller varme.

Det er flere aktører som kan levere brukt skiferstein, men dette gir liten miljømessig gevinst siden utvinningsprosessen har et såpass lavt fotavtrykk. Brukt skifer kan være rimeligere i pris, men du kan ha utfordringer om du får for lite og/eller må anskaffe mer. Du kan også ha større forekomster av brukken/ødelagt stein. Det anbefales og heller skaffe for mye enn for lite. Da har man til eventuelle reparasjoner, men kan påvirke ditt budsjett. Skifer kan også brukes til mer enn bare taket. Takskifer kan også brukes til å dekke en mur, vegg eller til og med gangsti om underlaget har fått riktig behandling. Takstein er sjelden egnet for noen annet enn taket ditt.

 

Interessert i å se flere skiferprodukter? Klikk her!

 

Installasjon

Takstein og andre industrielt produserte typer takdekke, er designet for enkel installasjon. Med skiferstein er det ikke like lett.  I noen tilfeller kan skiferstein kreve dyktige håndverkere med noe spesialisert opplæring for korrekt installasjon. Feilaktig installasjon kan føre til lekkasjer, mye svinn i brukken sten og andre problemer. Om du er nevenyttig og har litt erfaring, kan klare deg selv med riktig veiledning.

Om du skal bytte fra takstein til skifer, kan det hende at lektverk under må gjøres om, som kan øke totalprisen. Dette er på grunn av hvordan skiferen sikres. Skiferstein er er ikke mye tyngre enn vanlig takstein, og langt lettere enn et tak av torv. Du trenger derfor ikke å forsterke bygningsstrukturen om du vurderer å bytte til skifer fra vanlig takstein.

 

Konklusjon

Valget om å bruke skiferstein som takmateriale avhenger av en rekke faktorer, inkludert estetiske preferanser, budsjett, klima og bygningens struktur. Skiferstein tilbyr en unik blanding av naturlig skjønnhet, holdbarhet og miljøvennlighet, men det kan være kostbart og krever profesjonell installasjon.

Det er viktig å nøye vurdere fordeler og ulemper før du tar en beslutning om å bruke skiferstein til taket ditt. Det kan også være lurt å konsultere med en erfaren takentreprenør for å få råd som er spesifikke for ditt prosjekt.

 

Har du sprøsmål om skifertak?

Picture of Øyvind Jacobsen

Øyvind Jacobsen

Daglig leder i NorSkifer, som siden starten har over 30 års erfaring fra handel med brukt og ny skifer, til private og proffkunder over hele Norge.

Author